Σελίδες

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Thermopolia: Τα fast food της Πομπηίας.



Σε πολλά σπίτια της Πομπηίας δεν υπήρχε ένα απαραίτητο για εμάς σήμερα δωμάτιο… η κουζίνα. Η εξήγηση απλή. Συνήθεια πολλών κατοίκων της πόλης ήταν να γευματίζουν εκτός σπιτιού, στα fast food της εποχής τα thermopolia.


Η λέξη thermopolium (πληθ. thermopolia) προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις θερμός thermós και πωλέιν poléin.


Παρείχαν φθηνό φαγητό και παράλληλα κάλυπταν μια βασική κοινωνική, δραστηριότητα των κατοίκων της αρχαίας Πομπηίας, την έξοδο για φαγητό. 



Thermopolia υπάρχαν πολλά στην Πομπηία. Ήταν μικρά κτίρια που είχαν πάγκους σε σχήμα Γ. Στους πάγκους αυτούς, τα dolia, φυλάγονταν τα παρασκευασμένα τρόφιμα. Από εκεί οι πελάτες παραλάμβαναν τον φαγητό τους και πλήρωναν. 



Στη συνέχεια είτε έτρωγαν όρθιοι είτε  προχωρούσαν στο triclinium, την τραπεζαρία ή στο viridarium, έναν εσωτερικό κήπο με κληματαριές και λουλούδια. Για να είναι πιο ευχάριστο το περιβάλλον οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με τοιχογραφίες.



Στην Πομπηία έχει διασωθεί το Thermopolium της Asellina με όλες τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του. Στον πάγκο του βρέθηκαν κανάτες, πιάτα και μια κατσαρόλα γεμάτη νερό. Το Thermopolium της Asellina διέθετε δωμάτια στον 1ο όροφο για τους πελάτες του, λειτουργούσε δηλ. και ως πανδοχείο. Επίσης είχε ιερά για τους σημαντικότερους θεούς του επαγγέλματος, τους Lares (τους θεούς του νοικοκυριού), τον Ερμή (ο θεός του εμπορίου) και τον Διονύσου (θεό του κρασιού).



Η πλειοψηφία των φαγητών που προσφέρονταν στα thermopolia βασίζονταν στη μεσογειακή διατροφή. Το μενού περιελάμβανε συνήθως όσπρια όπως φακή, μπιζέλια, φασόλια, ρεβίθια. Το ποτό που προτιμούνταν ήταν το κρασί αναμεμειγμένο με ζεστό νερό. Υπήρχαν και τα επιδόρπια με σπεσιαλιτέ το ζεστό κατσικίσιο τυρί, περιχυμένο με μέλι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου