Σελίδες

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Κάλυμνος: Σπογγαλιεία – σφουγγαράδες (βουτηχτάδες)



Η Κάλυμνος είναι παγκοσμίως γνωστή ως το νησί των σφουγγαράδων.  Η σπογγαλιεία έχει μακραίωνη παράδοση στο νησί και συμβάλει στην οικονομική ευημερία του τόπου.

Κλικ εδώ για τη λέξη σπόγγος.


Μαζί με την Κάρπαθο, την Κάσο, τη Νίσυρο, τη Σύμη και τη Χάλκη αποτελούν τις κύριες περιοχές καταγωγής των βουτηχτάδων (όπως λέγονται οι δύτες που βγάζουν από το βυθό της θάλασσας τα σφουγγάρια).


Οι Καλύμνιοι σφουγγαράδες φημίζονται ως οι καλύτεροι του κόσμου και αλιεύουν σημαντικές ποσότητες της παγκόσμιας παραγωγής σφουγγαριών. 


Κάθε χρόνο 40-50 σπογγαλιευτικά αναχωρούν από το νησί για τις ακτές της Β. Αφρικής.


Μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες οι δύτες των Δωδεκανήσων καταδύονταν «γυμνοί», δηλαδή χωρίς να φορούν το ειδικό προστατευτικό σκάφανδρο


Κλικ εδώ για το ¨σκάφανδρο¨.


Οι παραδοσιακοί γυμνοί βουτηχτάδες σταμάτησαν τις καταδύσεις τους το 1895


Τώρα πια, χρησιμοποιούν ειδικά σκάφανδρα και άλλες εκσυγχρονισμένες συσκευές, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται στην Κρατική Σχολή Δυτών της Καλύμνου, που είναι η μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα που παρέχει στους απόφοιτους κρατικό επαγγελματικό δίπλωμα δύτη.



Πολλοί Καλύμνιοι σφουγγαράδες προσβάλλονται από τη «νόσο των δυτών». Εξαιτίας του μεγάλου βάθους, πολλές φορές προκαλούνται βλάβες στον οργανισμό, οι οποίες μπορεί να επιφέρουν μέχρι και το θάνατο. 


Κλικ εδώ για τη λέξη ¨νόσος¨.

2 σχόλια:

  1. πάρα πολύ καλό...
    υπήρχε και μία ξένη ταινία με ήρωες σπογγαλιείς, ήταν Έλληνικά τα ονόματα, μιλούσαν αγγλικά, πολύ παλιά ταινία, αλλά δεν θυμάμαι τον τίτλο...
    Τέλος πάντων, η γνώση μένει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πολύ ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή