Σελίδες

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Λιβελούλες


Το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη libella και σημαίνει «υδρόμετρο» ή «νερουλάς». Είναι έντομα ανισόπτερα οδοντόγναθα. Υπάρχουν διάφορα είδη λιβελούλας (περίπου 3.700): η πεπιεσμένη, η τετρακηλιδωτή, η σκοτική, η αιματόχρωμη κ.α. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ζουν 100 είδη. Η τροφή τους είναι έντομα που πιάνουν στον αέρα. Δύο λεπτές και κοντές κεραίες υπάρχουν στο κεφάλι τους. Έχουν δύο μεγάλα σύνθετα μάτια. Η κοιλιά τους είναι μακριά, λεπτή και έχει έντονα χρώματα.


Τα φτερά τους είναι διαφανή και χωρίς χρώμα ή με βούλες. Τα περισσότερα είδη λιβελούλας έχουν διπλά ζευγάρια φτερών. Τα μπροστινά φτερά τους είναι μικρότερα από τα πίσω. Υπάρχουν λιβελούλες με άνοιγμα φτερών 25 χιλ., άλλα μέχρι 14 εκ. Έχει βρεθεί απολίθωμα λιβελούλας με άνοιγμα φτερών 70 εκ. 


Μπορεί να κινεί τα φτερά της ανεξάρτητα το ένα από το άλλο ή και αντίστροφα. Έτσι μπορεί να αιωρείται και να πετάει προς τα πίσω. Κουνάνε τα φτερά τους τόσο γρήγορα ώστε ο άνθρωπος να μην ακούει τον θόρυβό τους.


Η λιβελούλα βλέπει πολύ καλά. Έχει όραση που της επιτρέπει να εντοπίζει το θήραμά της σε απόσταση 40 μ.


Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι γεννιούνται στο νερό και ζουν εκεί ένα διάστημα και μετά βγαίνουν στην επιφάνεια αποκτώντας φτερά.


Η εποχή ζευγαρώματός τους αρχίζει την άνοιξη και τελειώνει το καλοκαίρι. Το ζευγάρωμά τους γίνεται στον αέρα. Γεννούν τα αυγά τους μέσα στο νερό ή έξω από αυτό, πάνω σε φυτά υδρόβια. Μέσα από τα αυγά γεννιούνται οι νύμφες της λιβελούλας, που ονομάζονται λάρβες. Οι λάρβες παραμένουν στο νερό από 2-3 μήνες έως και 2-3 έτη. Ο χρόνος αυτός εξαρτάται από το είδος της λιβελούλας. Περνούν το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής τους μέσα στο νερό. 




Όταν βγουν στην επιφάνεια τους μένει λίγο χρόνος ζωής. Όσο βρίσκονται στο νερό για να κινηθούν εκτοξεύουν νερό από το έντερό τους με μεγάλη δύναμη προς τα πίσω. Έτσι καταφέρνουν να κινούνται γρήγορα, αποφεύγοντας τους εχθρούς τους. Αφού βγουν από το νερό ζουν μόνο για λίγο καιρό. Κάποιες ζουν έως 7-8 εβδομάδες και άλλες έως και 14 μόνο μέρες.  

Ηρακλής Κ., Στ1΄

5 σχόλια: