Σελίδες

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Κωστής Παλαμάς (Πάτρα 1859 – Αθήνα 1943)


Κορυφαίος ποιητής και πεζογράφος, κριτικός και θεατρικός συγγραφέας, ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της λογοτεχνίας μας. Εθνικός μας ποιητής. Γεννήθηκε στην Πάτρα. Οι γονείς του κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Σε ηλικία 7 χρονών έμεινε ορφανός από πατέρα και μητέρα. Ο θείος του Δημήτριος Παλαμάς τον πήρε στο Μεσολόγγι. Πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει νομικά. Η νομική επιστήμη δεν ήταν αυτό που τραβούσε την ψυχή του. Γρήγορα τον κατέκτησε η ποίηση, η λογοτεχνία, ο στίχος. Από τότε που ήταν εννιά χρονών έγραφε στίχους. Η γλώσσα στην οποία γράφει είναι δημοτική.


Αγωνίστηκε για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας. Με το έργο του κατάφερε να εκφράσει τις αγωνίες και τους αγώνες του ελληνικού έθνους. Τα θέματά του τα έχει αντλήσει από την αρχαία και τη βυζαντινή ιστορία, τη λαϊκή παράδοση του νεότερου ελληνισμού, καθώς και από προσωπικά βιώματά του. 


Πέθανε στη διάρκεια της Κατοχής και η κηδεία του πυροδότησε το ξέσπασμα του πατριωτισμού  και έδωσε αντιστασιακό μήνυμα στους Γερμανούς κατακτητές.


Το όλο έργο του περιέχεται στους δεκαεπτά τόμους των Απάντων του, όπου υπάρχουν συλλογές, όπως «Τα τραγούδια της πατρίδος μου», «Τα μάτια της ψυχής μου», «Ο δωδεκάλογος του γύφτου» κ.ά.


"Ο Παλαμάς υπήρξε ο τελευταίος Δάσκαλος του Γένους"
Γιώργος Σεφέρης (Έλληνας νομπελίστας ποιητής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου