Σελίδες

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ελέφαντας


Ο ελέφαντας (αρχ. ελέφας) είναι το μεγαλύτερο χορτοφάγο θηλαστικό στη γη και ζει στην Ασία και την Αφρική. Ο Αφρικανικός ελέφαντας είναι μεγαλύτερος με ύψος που φτάνει τα 3,9 μέτρα και βάρος τους 7,5 τόνους ενώ ο Ασιατικός τα 3 μέτρα και βάρος τους 5 τόνους.


Το πιο χρήσιμο εργαλείο στον ελέφαντα είναι η προβοσκίδα η οποία είναι πολύ δυνατή και χρήσιμη για τη συλλογή τροφής και νερού. Με την άκρη της μαζεύει και τα πιο μικροσκοπικά αντικείμενα από το έδαφος. Αποτελεί επίσης ένα ισχυρό αμυντικό όπλο εναντίον των εχθρών του.


Χαρακτηριστικό στον ελέφαντα εκτός από την προβοσκίδα είναι και οι χαυλιόδοντες του. Κάθε χαυλιόδοντας στα ενήλικα αρσενικά φθάνει το μήκος των 3 μέτρων και βάρος από 25-50 κιλά ενώ στα θηλυκά δεν ξεπερνά τα 10 κιλά.


Ο ελέφαντας έχει μικρά μάτια, η όραση του δεν είναι καλή. Η όσφρηση του είναι πολύ ανεπτυγμένη. Παρά το τεράστιο κεφάλι που διαθέτει ο εγκέφαλος του είναι πολύ μικρός, 4 μόνο φορές βαρύτερος από αυτόν του ανθρώπου .Έχει πολύ καλή μνήμη ,που την χρησιμοποιεί κυρίως για τον προσανατολισμό του , γι΄ αυτό επικρατεί και η ρήση έχει μνήμη ελέφαντα.


Εκπαιδεύεται εύκολα και εξημερώνεται. Οι πρώτοι δε εξημερωμένοι ελέφαντες συναντώνται στην Ινδία στους προ Χριστού αιώνες και χρησιμοποιήθηκαν σε μάχες. Αργότερα χρησιμοποίησαν πολεμικούς μεγάλοι στρατηγοί όπως ο Μ. Αλέξανδρος και ο Αννίβας. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ελέφαντες στα διάφορα θεάματά τους.


Ακόμη και σήμερα οι ελέφαντες στις περιοχές της Ινδίας και της Μαλαισίας χρησιμοποιούνται για την μεταφορά βαριών αντικειμένων, στις παρελάσεις και τις μεγάλες γιορτές και παγκοσμίως σε διάφορα τσίρκα για επιδείξεις.


Οι ελέφαντες ζουν σε κοπάδια των 15-30 ατόμων και μετακινούνται συνεχώς μέρα και νύχτα για την αναζήτηση τροφής και νερού.


Ο ελέφαντας δεν μπορεί να αναπαραχθεί πριν από την συμπλήρωση των 15 χρόνων και η κυοφορία του θηλυκού κρατάει 22-23 μήνες.  Το ύψος του νεογνού φτάνει τα 90 εκατοστά και το βάρος τα 90 κιλά. Η διάρκεια ζωής του φτάνει κατά μέσον όρο τα 70 χρόνια.

Ο  θεός Γκανέσα ένας από τους πιο δημοφιλείς θεούς των ινδουιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου